2017-11-04_222023

Η λίστα χειρουργείου αποτελεί ένα νέο θεσμό που συστάθηκε και λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης από 2 Απριλίου 2017.

Λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα για την προάσπιση της διαφάνειας και της νόμιμης διαδικασίας εισαγωγής του ασθενούς στα χειρουργεία.

Ένα χρόνιο αίτημα, ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να το καταγράψουμε και να το αναλύσουμε, όχι για να στοχοποιήσουμε τους γιατρούς και να ποινικοποιήσουμε την ιατρική τους πράξη, αλλά για να εμπεδώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας και της δικαιοσύνης του ασθενή πρωτίστως, αλλά και την αξιοπιστία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το στοίχημα της λίστας χειρουργείου είναι διαρκές. Είναι ένα μέρος της βελτιωμένης υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας των πολιτών και στοχεύει στην ηθικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Με τη λίστα χειρουργείου δίνεται προτεραιότητα στην ισότιμη και καθολική πρόσβαση κάθε ασθενούς στην ιατρική φροντίδα. Χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς εκβιασμούς μέσα από διαφανείς διαδικασίες ο ασθενής αρχίζει και αισθάνεται σιγουριά. Αρχίζει να εμπιστεύεται όλο και περισσότερο το Δημόσιο Νοσηλευτικό Ίδρυμα και το αξιόπιστο Επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου μας.

Όλο το εγχείρημα είναι δύσκολο, αλλά η εφαρμογή της Λίστας Χειρουργείου είναι μονόδρομος. Σίγουρα ένα σύστημα όταν εφαρμόζεται επιδέχεται και βελτιώσεις. Αυτή είναι η στρατηγική του Υπουργείου και η δική μας.

Η επιτυχία ενός νέου θεσμού όμως είναι συλλογική υπόθεση, έχει τεράστια σημασία για την κοινωνική συνοχή και ευημερία.

Για το Υπουργείο Υγείας αλλά και κατ’ επέκταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης στο επίκεντρο είναι ο ασθενής, οι ανάγκες του και η αξιοπρέπειά του.

Αν συνεχίσουμε να αλλάζουμε τις προβληματικές δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα κατορθώσουμε την αποτελεσματικότερη περίθαλψη των πολιτών αλλά και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο δημόσιο σύστημα υγείας.

 

Σταύρος Τζωΐδης

Αναπληρωτής Διοικητής Π.Γ.Ν.Ε.